Подстицај одрживог понашања МСП током пандемије Ковид-19 кроз конкурентске предности и корпоративну културу - Zulfikar, Rizka; Widyanti, Rahmi Widyanti; Basuki, Basuki; Mayvita, Prihatini Ade; Purboyo, Purboyo (Serbian Journal of Management, 2021)
До сада је спроведено више истраживања како би се идентификовали фактори који имају значајан утицај на одрживо понашање МСП. Али, нажалост, не постоји ниједна студија која истражује утицај ових фактора у тренутним околностима пандемије. Наша студија је покушала да опише ниво ефективности доприноса и способности фактора конкурентске предности и корпоративне културе у побољшању одрживог понашања МСП. Резултати ове студије могу се користити за боље стратегије развоја малих и средњих предузећа, посебно у условима где пандемије као што је КОВИД-19 још увек трају. Ово истраживање је спроведено на узорку од 194 МСП у провинцији Јужни Калимантан-Индонезија. Узорковање је обављено техником наменског узорковања и онлајн упитником као истраживачким инструментом. Анализа података је извршена коришчењем СЕМ методологије, тестирањем валидности и поузданости, тестирањем утицаја, анализом путање и анализом ефективности доприноса. Ова студија је показала да конкурентска предност није имала значајан утицај на одрживо понашање, док корпоративна култура има значајан утицај на одрживо понашање МСП. Укупан директан утицај и ефективност доприноса који даје фактор корпоративне културе је значајнији (79%) у односу на фактор конкурентске предности (21%).
Keywords: одрживо предузетништво; КОВИД-19; конкурентске предности; корпоративна култура; МСП