Управљање програмом дигиталне трансформације у предузећима средње величине: мрежни приступ - Anshin, Valery; Bobyleva, Alla (Serbian Journal of Management, 2021)
Чланак се бави питањима управљања процесима дигиталне трансформације у компанијама. Акценат је стављен на разматрање програмских пројеката као међусобно повезаних компоненти са карактеристикама система за ванредне ситуације, а не као слабо међусобно повезаних сложених (линеарних скупова) пројеката. Аутори предлажу организациони модел управљања програмом трансформације и нови приступ одређивању приоритета пројеката заснован на употреби мрежне анализе. Предложени метод омогућава процену улоге пројекта у програму трансформације и његовог утицаја на остале пројекте, као и његовог утицаја на планиране користи програма. Такође омогућава дистрибуцију ресурса између пројеката и процену ризика програма у целини. Чланак се фокусира на разлике у методама управљања средњих предузећа, с једне стране, од компанија у малом предузећу, а са друге стране, од великих компанија. Примена методе тестирана је на фарми живине, као предузећу средње величине. Направљена је анализа пројеката стварног програма, изграђен је мрежни модел програма и процењена је вероватноћа успеха пројеката и програма уопште. Процена програмских показатеља омогућила је ауторима да донесу закључке о приоритетима засебних пројеката. Предложени приступ може се користити у разним компанијама, без обзира на припадност индустрији.
Keywords: дигитална трансформација; управљање програмима; мрежни приступ; предузећа средње величине