Финансијска ситуација и изазови за управљање МСП болницама: докази из Пољске - Szewieczek, Aleksandra (Serbian Journal of Management, 2021)
Болница представља специфичну организацију која делује у турбулентном окружењу и у великој мери се финансира из јавних средстава. Здравствени сектор је изложен сталном политичком и социјалном притиску. То узрокује значајне проблеме са одржавањем његове финансијске стабилности, што посебно погађа болнице у сектору МСП.Циљ овог рада је да испита однос између изабраних финансијских показатеља и неких феномена окружења који утичу на финансијску ситуацију и будућу финансијску стабилност одабране групе болница из групе МСП. Резултати ће се такође упоређивати са ситуацијом у другим субјектима МСП-а. Истраживање се заснива на дескриптивној анализи, дескриптивној статистици и корелационој анализи одабраних података.Резултати указују да се финансијска ситуација болница, које припадају групи МСП, значајно разликује од укупног сектора МСП и не утиче позитивно за њихов будући развој. Тренутна финансијска ситуација представља посебне изазове за менаџере у балансирању финансијских токова и осигурању економске одрживости. Истовремено, ова ситуација треба да подстакне доносиоце одлука да осигурају адекватан ниво прихода за ове пружаоце јавних услуга, као и да се суоче са другим изазовима у вези са оперативним управљањем.
Keywords: менаџмент; болница; здравствена заштита; финансије; анализа; МСП