Управљање квалитетом у индустријским предузећима: eмпиријска студија система управљања квалитетом у Чешкој - Ondra, Pavel (Serbian Journal of Management, 2021)
Будући да су контрола, управљање, одржавање и побољшање квалитета толико важни за конкурентност компаније, препоручљиво је користити низ алата и техника управљања квалитетом (QMTs), поред свеобухватних система управљања квалитетом (QMSs). Главни циљ ове истраживачке студије је да истражи везу између система управљања квалитетом (QMS) и одабраних алата за управљање квалитетом (QMTs) у индустријским компанијама у Чешкој. Ова студија сумира резултате анкете путем онлајн упитника између априла 2017. и јула 2017. Коначни узорак састојао се од одговора 200 компанија. Утврђено је да 46% анкетираних компанија прати и процењује квалитет својих пословних процеса. Поред тога, утврђено је да 59% анкетираних компанија има сертификат ISO 9001. Веће компаније имају тенденцију да прате и процењују квалитет својих пословних процеса и да имају ISO 9001 сертификат. Односи између употребе алата за управљање квалитетом (QMTs), праћења и процене квалитета пословних процеса (MQABP) и ISO 9001 сертификата пронађени су на основу Пеарсоновог теста хи-квадрат независности, Фишеровог теста независности и колоне Пропорције Z-тест.
Keywords: управљање квалитетом; алати за управљање квалитетом; систем управљања квалитетом; индустријске компаније; Чешка