Истраживање односа организационих вредности и мале учинковитости тима: примена “Delphi” методе - García-Vidal, Gelmar; Sánchez-Rodríguez, Alexander; Pérez-Campdesuñer, Reyner; Martínez-Vivar, Rodobaldo (Serbian Journal of Management, 2020)
Циљ овог рада је да испита односе између организационих вредности и показатеља учинка организације. Анализирана су два радна тима у ресторану. Да би се постигао циљ, коришћена је “Delphi” метода која је омогућила познавање нивоа консензуса чланова истраживаних тимова међу групом претходно идентификованих вредности, омогућавајући идентификовање оних вредности које су имале већи значај и регулативу за сваки тим. Кроз “Mann-Whitney” статистички тест испитиван је однос између вредности и задовољства купаца и продуктивности, аспекти који су измерени у организацији која се проучава за сваку радну смену, где су анализирани тимови радили. Истраживање је омогућило да се директно докаже веза између вредности и задовољства купаца, а индиректно продуктивности, показујући да је радни тим показао већи консензус о својим вредностима у погледу важности, а ниво регулације показао је боље резултате у анализираним зависним променљивим. Спроведено истраживање омогућило је квантитативну валидацију хипотезе, да су заједничке вредности које регулишу понашање запослених на којима се вршило истраживање уско повезане са показатељима учинка.
Keywords: организационе вредности; извођење послова; радна група; Delphi метода