Оцена перформанси портфолија инвестиционих фондова у Републици Србији - Leković, Miljan; Jakšić, Milena; Gnjatović, Dragana (Serbian Journal of Management, 2020)
У раду се оцењују перформансе отворених инвестиционих фондова у Републици Србији остварене у периоду 2011–2015. годинe, применом разноврсних приступа моделирању заснованих на различитим моделима. Циљ рада је да се теоријско-методолошки и емпиријски сагледа оправданост активног управљања портфолиом инвестиционих фондова и испита присуство селекционе способности и способности тајминга тржишта српских портфолио менаџера. Резултати истраживања показују да активним управљањем портфолиом инвестиционих фондова у Републици Србији нису остварене боље перформансе од просечних тржишних перформанси. Портфолио менаџерима већине српских инвестиционих фондова недостају способност избора профитабилних хартија од вредности и способност тајминга тржишта.