Примена модификоване GARCH методологије: развијена финансијска тржишта против финансијских тржишта у развоју - Penezić, Nenad; Anđelić, Goran; Milošević, Marko R; Tot, Vilmoš (Serbian Journal of Management, 2020)
Предмет овог истраживања је анализа и тестирање модификоване GARCH методологије у смислу квантификовања утицаја стопа инфлације, каматних стопа на државне обвезнице, референтних каматних стопа и девизних курсева на дневне стопе приноса на инвестиционе активности на посматраним финансијским тржиштима Северне Америке, Србије и Хрватске. Циљ истраживања, односно посебан фокус у истраживању, је упоређивање добијених резултата између развијених финансијских тржишта и финансијских тржишта земаља у развоју, као и тестирање модификоване GARCH методологије на посматраним финансијским тржиштима. Кључни индикатори у истраживању, за које се претпоставља да утичу на дневне стопе поврата, били су следећи: стопа инфлације, каматне стопе на државне обвезнице, референтна каматна стопа и курс. Временски период обухваћен истраживањем је од 2005. до 2017. године, где ширина временског хоризонта истраживања омогућава тестирање модификоване GARCH методологије у периодима пре, током и после глобалне финансијске кризе. Поред употребе модификованих економетријских модела GARCH, методологија истраживања укључује употребу AIC, SIC и HQC (Akaike, Schwarz и Hannan-Quinn) критеријума за одабир најбољих модела, као и одговарајуће тестове који су погодни и/или прилагођени специфичним карактеристикама финансијских тржишта, како развијених, тако и земаља у развоју. Резултати истраживања потврђују улогу и значај модификоване GARCH методологије за ефикасно квантификовање инвестиционог ризика на развијеним финансијским тржиштима наспрам финансијских тржишта земаља у развоју. У том смислу, добијени резултати истраживања биће корисни и академској заједници и стручној јавности у контексту доношења одлука о улагању.