Испитивање фактора који утичу на прихватање услуга Е-банкарства у граду Ченај - N, Akbar Jan; A K, Subramani; Chebolu, Radha Mohan; M S, Sasikala (Serbian Journal of Management, 2020)
Индија као земља у развоју још увек има милионе људи који предност дају традиционалном филијалном банкарском систему, него електронском банкарству. Разлог за њихову преференцију је што они или оклевају или немају довољно знања о услугама е-банкарства. Сврха ове студије је да испита однос између уочене корисности, уочених баријера, става клијента и перципиране ефикасности усвајања услуга е-банкарства. За испитивње хопотетизираних односа коришћени су одговори 470 испитаника, клијената, како јавних тако и приватних банака. Ради испитивања конструката и њихових односа извршено је моделирање структуралних једначина. Студија је открила да постоји директна веза између уочене корисности и усвајања технологије у развијању ставова клијента према усвајању услуга е-банкарства; док не постоји веза између перципираних баријера и усвајања технологије. Величина узорка и потенцијални испитаници из одабраног региона студије могу ограничити његову ширу применљивост и уопштавање.