Улога и значај великих привредних субјеката у привреди Републике Србије - Krstić, Saša; Fedajev, Aleksandra (Serbian Journal of Management, 2020)
Развијене тржишне привреде у савременим условима пословања карактерише све већи значај МСП сектора за развој привреде. У склату с тим, последњих година велики број радова се бавио анализом пословања привредних субјеката у овом сектору. Тиме је у извесној мери померен фокус са великих привредних субјеката и њиховог значаја за привредни раст на МСП сектор. С тим у вези, циљ овог рада је да се испита финансијско стање, место и улога великих привредних субјеката у привреди Републике Србије, у којој, с обзиром да се ради о транзиционој привреди, велике компаније, како приватне, тако и јавне, значајно доприносе расту привредне активности и запослености. Применом рацио анализе, најпре је утврђен ниво ликвидности, ефикасности, задужености и профитабилности ових компанија у периоду 2014-2017. године. Након тога је на основу одабраних рациа, применом ентропијске и PROMETHEE II методе, извршена је компаративна анализа финансијских перформанси великих привредних субјеката у односу на мала, средња и микро. Добијени резултати указују на то да велики привредни субјекти имају повољну економију пословања у односу на остале групе привредних субјеката по величини, а њихове перформансе су у извесној мери побољшане у посматраном периоду.