Економска оправданост кабина кранова опремљених рачунарским системом визуелног навођења у реалном времену - Dondur, Nikola; Spasojević-Brkić, Vesna K; Brkić, Aleksandar; Perišić, Martina (Serbian Journal of Management, 2020)
Бројна истраживања у области несрећа у којима учествују дизалице указују на чињенице да је рад руковаоца/кранисте посао високог ризика и да је узрок несрећа и незгода најчешће људски фактор. Шодно томе, иновације на пољу унапређења индустријске безбедности процеса у којима учествују дизалице, у смислу помоћи кранисти да не направи грешку при руковању, су преко потребне. Пројекат “SPRINCE” за резултат има иновативно решење система за визуелно навођење у реалном времену, у циљу решавања проблема смањене видљивости из кранских кабина. Овај рад анализира економску оправданост система за визуелно навођење и на тај начин повезује људске, организационе и техничке факторе кроз приступ трошкова и користи. Анализирана су два предложена сценарија: А) производња и продаја кранских кабина са системом за визуелно навођење и Б) употреба (куповина) кранске кабине са системом за визуелно навођење. Техно-економска анализа показује да су економске користи у оба сценарија током периода коришћења више пута веће од набавне цене, док је интерна стопа приноса више пута већа од просечно пондерисане каматне стопе. Период повраћаја уложених средстава је мањи од четири године. Такође, оба пројекта припадају категорији пројеката ниског ризика.