Савремени трендови у управљању буџетским системом - Bitoleuova, Yerkezhan; Aibossynova, Dina; Kabdullina, Gulmira; Baimukhasheva, Manshuk; Tazhibaeva, Raikhan (Serbian Journal of Management, 2020)
Чланак се бави тренутним фазама развоја локалне самоуправе у Републици Казахстан. Карактеристика реформи, које су у току, је јачање финансијске независности органа локалне самоуправе. Пре свега, то се приписује увођењу независног буџета на нивоу локалне самоуправе. Студија указује на системску природу буџетског процеса и анализира најбоље светске праксе реформи буџетског процеса. Систематски приступ помаже у откривању различитих карактеристика доношења буџетских одлука у контексту скупих и програмски планираних модела. Такође омогућава адекватно истраживање пословне климе и проналажење оптималних путева за развој. Резултати овог истраживања укључују аспекте и значај управљања буџетским системом Републике, на основу којих је изведен релевантан закључак.