Mатематички модел и метода сложене организационе дијагностике - Mikhnenko, Pavel Aleksandrovich (Serbian Journal of Management, 2020)
Рад је посвећен сложеној дијагностици структуралних и културних својстава организација. Студија открива нови дијагностички алат - коњуктивну матрицу координационо-културног профила организације. Концепт механизама координације Минтзберг је коришћен за дијагностику структурно-управљачких карактеристика организација. За опис организационе културе, коришћен је модел “Cameron and Quinn” (тзв. „Оквир конкурентских вредности“). За процену експлицитности профила координације и профила организационе културе, коришћени су коефицијенти хомогености. У зависности од односа коефицијената хомогености профила координације и културног профила, утемељене су четири основне врсте координационо-културног профила: „Прецизно подешавање“, „Координациони темељни рад“, „Културни основни рад“ и „Тражење основа“. Студија двадесет и две компаније открива да координационо-културни профил „Прецизно подешавање“ пружа максималну економску ефикасност организација.