Aнализа односа између организацијске посвећености и контра-продуктивног радног понашања међу академицима - Baysal, Canan; Mısırdalı Yangil, Fulya; Sevim, Şerafettin (Serbian Journal of Management, 2020)
Ова студија истражује однос између контра-продуктивног радног понашања и организационе посвећености, што је један од проблема са којима се организације често сусрећу последњих година. Повезаност између афективне посвећености, нормативне посвећености и континуиране посвећености из димензија организационе посвећености и злоупотребе, одступања од производње, саботаже, крађе и повлачења из контрапродуктивног радног понашања, испитују се једно по једно. Студија је спроведена уз учешће 219 испитаника - академског особља, који раде на Универзитету Думлупнар. У студији се врши корелациона анализа да би се утврдио однос између променљивих. Поред тога, спроведени су “Kruskal-Wallis H” и “Mann-Whitney U” тест како би се утврдила њихова повезаност са демографским варијаблама. Као резултат анализа, ово истраживање открива да димензије афективна посвећеност и нормативне посвећености, имају негативан правац и значајну везу са димензијама повлачења и злоупотребе. Поред тога, налази се негативан правац и значајна веза између континуиране посвећености и повлачења, злоупотребе, димензије отуђења.