Пословни процес побољшаног третмана отпадних вода: Смањивање ризика од загађења околине - Piuković Babičković, Blaženka; Vojinović, Željko; Leković, Bojan; Cvijanović, Drago; Sedlak, Otilija; Ćirić, Zoran (Serbian Journal of Management, 2020)
Република Србија спада у групу европских земаља које очигледно имају проблеме са пречишћавањем отпадних вода. Главни циљ целокупног истраживања је указати на будућност организације процеса, као и на повезаност између спровођења концепта пословних процеса и постигнутог управљања перформансама, заснованог на специфичном примеру прeчишћавања отпадних вода. За поступак пречишћавања отпадних вода, овај рад ће представљати модел „AS-IS“ који је примењен у условима функционалне организационе структуре, и „TO-BE“ модел, који је примењен унутар оријентације процеса. За оба модела дат је преглед постигнутих параметара добијених применом наведених модела. Наведени параметри указују на присуство загађивача у отпадним водама , након спроведеног процеса обраде, са описом како се то одражавало на ризик од загађења околине. Иновативни модел пречишћавања отпадних вода постиже знатно боље резултате, што је од великог значаја за заштиту животне средине. Конкретни докази о повећању хемијске потребе за кисеоником (COD), биолошкој потрошњи кисеоника (BOD), укупном азоту (TN), укупном фосфору (TP), уклањању укупних суспендованих чврстих материја (TSS), употребом ових модела, приказани су у овом раду.