Детерминанте понашања потрошача приликом избора између пуномасног и обраног УХТ млека - Siqueira, Kennya Beatriz; de Pinho, Marielli Cristina; Borges, Cristiano Amâncio Vieira; da Gama, Marco Antonio Sundfeld (Serbian Journal of Management, 2019)
У Бразилу се конзумира велика количина УХТ млека, али мало се зна о факторима који утичу на одлуку потрошача да одабере између пуномасног и обраног УХТ млека. Обзиром да потрошачи представљају један од главних покретача на тржишту, важно је идентификовати факторе који утичу на њихове обрасце понашања. Структурирани упитник је примењен на 248 људи из Јуиз де Фора, у Бразилу. Модел бинарне логистичке регресије коришћен је за анализу вероватноће куповине пуномасног или обраног УХТ млека. Резултати су показали да су приход, старост и број чланова породице у домаћинству главне одреднице понашања потрошача приликом избора између пуномасног и обраног млека. Већи приходи, старији људи и мањи број чланова домаћинства били су повезани са повећаном потрошњом обраног млека. Ови резултати би могли бити корисни за оријентацију кампања на локалном тржишту млека и за логистичку дистрибуцију производа према преференцијама потрошача.