Утицај макроекономских детерминанти и пореског облика на инфлацију у појединим балканским земљама - Milenković, Nada; Kalaš, Branimir; Mirović, Vera; Andrašić, Jelena (Serbian Journal of Management, 2019)
Циљ истраживања је да се прикаже како бруто домаћи производ, незапосленост, реална каматна стопа, штедња, државни расходи и порез на додату вредност утичу на инфлацију у посматраним балканским земљама за период 2008-2016. године. Истраживање испитује утицај макроекономских детерминанти на кретање цена на општем нивоу, мерено годишњом стопом инфлације. Посматране земље су Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Словенија. Овај рад укључује модел где је инфлација зависна промењива, док бруто домаћи производ, незапосленост, реална каматна стопа, штедња, државни расходи и порез на додату вредност представљају независне промењиве. Аутори су користили LLC тест и VIF тест за стационарност и мултиколинеарност, где је потврђено да је модел адекватно дизајниран. Путем Hausman тест-а, изабран је модел фиксног ефекта где је потврђено да бруто домаћи производ, незапосленост и порез на додату вредност имају статистички значајан утицај на инфлацију у поређењу са осталим посматраним варијаблама у моделу.