MODIFIKACIJA METODE ANALITIČKIH HIJERARHIJSKIH PROCESA (AHP) PRIMENOM FUZZY LOGIKE: FUZZY AHP PRISTUP KAO PODRŠKA PROCESU DONOŠENJA ODLUKE O ANGAŽOVANJU GRUPE ZA DOPUNSKO ZAPREČAVANJE - Božanić, Darko; Pamučar, Dragan; Bojanić, Dragan (Serbian Journal of Management, 2015)
U radu je prikazana modifikacija AHP metode, koja uzima u obzir stepen neizvesnosi donosioca odluke, odnosno dozvoljava da donosilac odluke sa određenim stepenom uverenosti (koji je najčešće manji od 100%) definiše koji lingvistički izraz odgovara poređenju kriterijuma optimalnosti. Za određivanje težinskih vrednosti kriterijuma i alternativa korišćeni su fuzzy brojevi, kao veoma pogodni za izražavanje neodređenosti i neizvesnosti. Na ovaj način, nakon primene AHP metode, dobijene su vrednosti kriterijumskih funkcija za svaku od posmatranih alternativa, kojima odgovara određena vrednost stepena uverenosti. Tako je obezbeđeno da se za različite vrednosti stepena uverenosti može izvršiti generisanje različitih skupova vrednosti kriterijumskih funkcija. Postavljeni model je testiran na izboru pravaca dejstva Grupe za dopunsko zaprečavanje, kao postupku koji je najčešće propraćen većim ili manjim stepenom neodređenosti kriterijuma koji su neophodni za donošenje relevantne odluke.