Улога лидерства у оснаживању корпоративне друштвене одговорности и иновација: увид заснован на организацијама у Србији - Vukonjanski Srdić, Jelena; Pavlović, Katarina; Berić, Ivana (Serbian Journal of Management, 2026)
Циљ овог истраживања јесте испитивање утицаја трансформационог и трансакционог стила лидерства на корпоративну друштвену одговорност (КДО) и организационе иновације (ОИ) у оквиру организација у Србији. На основу одговора 204 запослена у малим и средњим, домаћим и страним компанијама, истраживање анализира на који начин лидерска понашања утичу на КДО иницијативе и иновативне праксе. Подаци су прикупљени путем онлајн анкете, коришћењем структурисаног упитника, а анализирани су у програму SPSS применом дескриптивне статистике, тестова поузданости и вишеструке регресионе анализе ради испитивања односа између варијабли. Примењено је стратификовано узорковање како би се обезбедила репрезентативност у односу на величину и порекло компанија. Тестиране су две хипотезе, чији резултати указују на значајне разлике у утицају лидерства у зависности од организационе величине и порекла, при чему се трансформационо лидерство показало као ефикаснији предиктор исхода КДО-а и организационих иновација у односу на трансакционо лидерство. Налази истраживања указују на значај културолошки усклађених приступа лидерству у подстицању одрживих и иновативних пракси, пружајући драгоцене увиде за развој лидерства у транзиционим економијама.