Од свести до акције: pангирање земаља ЕУ по спремности потрошача да прихвате одрживе производе коришћењем хибридне M–M методологије - Stojanović, Anđelka; Đorđević, Predrag; Shapkova Kocevska, Katerina; Tambovceva, Tatjana (Serbian Journal of Management, 2025)
У светлу растућих економских, еколошких и изазова одрживости, све више пажње креатора политике, компанија и истраживача посвећује се обрасцима потрошње и разумевању фактора који обликују понашање потрошача. Усвајање одрживих производа у Европској унији активно се промовише кроз низ политика и иницијатива усклађених са принципима циркуларне економије, како би се потрошачима пружиле транспарентније и приступачније информације, чиме би се оснажили да доносе еколошки прихватљиве изборе. Ипак, прихватање одрживих производа од стране потрошача значајно варира и под утицајем је сложених интеракција између различитих фактора. Ова студија испитује спремност потрошача за одрживе производе у двадесет седам земаља ЕУ користећи девет индикатора у три димензије: еколошка свест, финансијска спремност и поверење у институционалне механизме одрживости. За рангирање земаља коришћена је хибридна MEREC-MARCOS методологија. Овај нови методолошки приступ омогућава детаљно поређење између земаља и идентификацију области за побољшање политика које подстичу одрживу потрошњу широм ЕУ. Шведска се појављује као најбоље рангирана земља, а следе Кипар и Холандија, док су Летонија и Естонија најниже рангиране. Резултати указују на значајне разлике међу државама чланицама ЕУ и потенцијално нуде вредан увид у празнине у одрживом понашању потрошача.