Xармонија унутар новог дигиталног парадигмата: управљање људским фактором и равнотежа између нових и традиционалних пракси - Calcagno, Camila; Vadnjal, Jaka (Serbian Journal of Management, 2025)
Дигитализација је постала централна тема савремених друштава и организација, често описивана као нови парадигмат или као четврта индустријска револуција. Реч је о процесу који се одвија на више нивоа и који значајно утиче на људске потребе, понашање и очекивања. Циљ овог истраживања јесте да се укаже на то да успешан процес дигитализације захтева холистички приступ, у оквиру кога управљање променама и људски фактор представљају кључне елементе. Истраживање је спроведено применом систематског прегледа релевантне литературе, као и употребом мерног инструмента у виду свеобухватне анкете, коју су попунили испитаници из различитих земаља и индустријских сектора. Резултати указују на то да је окружење у којем организације послују динамично и подложно непрекидним променама. Стално се појављују нови начини рада, технологије и оквири који се могу имплементирати, као и стратегије које је потребно истражити. Ипак, оно што остаје непромењено јесте суштинска потреба за променом чији је центар човек.