Улога законодавства и перцепције потрошача у обликовању понашања у циркуларној економији - Milosevic, Isidora Miloje; Plotnic, Olesea; Dumančić, Kosjenka; Bojkovska, Katerina (Serbian Journal of Management, 2025)
Концепт циркуларне економије (ЦЕ) доноси значајне и радикалне промене у обрасцима потрошње, посебно у навикама и одлукама потрошача, који су кључни учесници у овом моделу. Разумевање како организационе баријере, закони и стратегије циркуларне економије утичу на преференције потрошача у циркуларном моделу може помоћи произвођачима да развију ефикасне и профитабилне стратегије које одговарају на потребе тржишта и подстичу одрживу потрошњу. Стога, циљ рада је да испита како личне, организационе и финансијске баријере утичу на стратегије циркуларне економије и перцепцију истих како би се остварио утицај законодавства на одлуке потрошача у вези са одрживом потрошњом, понашањем потрошача и подршком циркуларним иницијативама. Резултати емпиријског истраживања показали су да су све предложене хипотезе прихваћене, са посебним акцентом на утицај законодавства на одлуке потрошача, што може значајно обликовати понашање потрошача у одрживој потрошњи и пружити подстицаје за циркуларну економију. На основу утицаја фактора, овај рад може послужити као путоказ доносиоцима одлука у креирању прописа и потрошачима да активно учествују у циркуларним иницијативама ка одрживој потрошњи.