Процена валидности и поузданости упитника о трансформативним исходима учења и процесима (TROPOS) у контексту учења повезаног са радом у јавном сектору - Viterouli, Mary; Belias, Dimitrios; Koustelios, Athanasios; Tsigilis, Nikolaos (Serbian Journal of Management, 2025)
Како корпоративни контексти и пословна окружења постају све сложенија, трансформативно учење (Transformative Learning – TL) у истраживањима учења на радном месту добија све већи значај. Овај тип учења може довести до промене перспектива, што резултира психолошким, уверењским и понашајним променама, у складу са адаптацијом Мезирове теорије трансформације (Mezirow, 1978) коју је предложио Кларк (Clark, 1991). Упитник о трансформативним исходима и процесима (Transformative Outcomes and Processes Survey – TROPOS), који је развио Роберт Кокс (Robert Cox, 2017), представља поуздан инструмент за мерење трансформативног учења и обухвата четири подтест скале: друштвену подршку, став према неизвесности, критичност и трансформативне исходе. Ово истраживање процењује валидност и поузданост TROPOS инструмента од 30 ставки у контексту учења на радном месту, користећи квантитативни приступ заснован на анкетирању. Примењено је пригодно узорковање, усмерено на доступне испитанике из узорка од 238 запослених у Јавној служби запошљавања Грчке. Резултати конфирматорне факторске анализе и Кронбаховог алфа коефицијента потврђују применљивост овог инструмента у истраживању учења на радном месту. Студија потврђује да је TROPOS користан инструмент за процену трансформативног учења ван образовних окружења и доприноси бољем разумевању овог концепта у контекстима повезаним са радом. У раду се разматрају и импликације и ограничења истраживања трансформативног учења, чиме се доприноси теорији и пракси у овој области.