Детерминанте усвајања електричних и хибридних возила: перспективе из Србије - Mitić, Petar; Kojić, Milena; Hanić, Aida; Fedajev, Aleksandra; Radulescu, Magdalena; Dembińska, Izabela (Serbian Journal of Management, 2025)
Овај рад истражује факторе који утичу на куповину електричних и хибридних возила у Србији. У раду се истражују социо-демографске карактеристике, друштвени утицај, еколошки фактори и мере јавних политика како би се олакшало разумевање многоструких фактора који утичу на усвајање одрживих алтернатива транспорта у Србији. Коришћење дескриптивне и инференцијалне статистике, стабла одлучивања и логистичке регресије омогућило је објективно истраживање детерминанти које утичу на ставове и намере грађана да купе електрична и хибридна возила. Резултати наглашавају значај позитивног става од стране утицајних појединаца и увођење виших пореза на возила која више загађују као важне факторе који утичу на усвајање електричних и хибридних возила према све три примењене методе. Поред ових фактора, резултати две примењене методе додатно наглашавају значај прихода домаћинства, позитивну друштвену перцепцију ових возила и уверење да електрична и хибридна возила доприносе смањењу загађења. Будући да се старост, место становања, образовање и величина домаћинства не појављују као значајни фактори који утичу на намеру испитаника да купе електрична и хибридна возила, фокус треба усмерити на претходно поменуте факторе. Овако добијени резултати пружају основу за дефинисање политика за промовисање усвајања електричних и хибридних возила у Србији.