Унапређење малопродајних операција: Динамичке стратегије испуњења у омниканалној малопродаји - İskender, Hümeysa and Dayanıklı, Sinem and Kökçam, Abdullah Hulusi and Stević, Željko and Turgay, Safiye and Baydaş, Mahmut and Bunevska Talevska, Jasmina (Serbian Journal of Management, 2024)
Ова студија истражује тренд допуњавања у продавницама у омниканалној малопродаји, где се залихе оближњих продавница користе за испуњавање онлајн поруџбина. Овај модел представља предности као што су бржа испорука, смањење трошкова, побољшано управљање залихама, повећана продаја и повећано задовољство купаца. Оперативни изазови укључују одређивање оптималне локације за испуњавање онлајн поруџбина. Истражујући малопродају са онлајн и класичним продавницама, овај рад се бави одлукама о динамичком испуњавању поруџбина с обзиром на неизвесност потражње купаца и трошкова испоруке. Студија користи стохастичко динамичко програмирање за краће периоде и генетски алгоритам за дуже периоде, откривајући да генетски алгоритам пружа решења која се блиско приближавају оптималним.