Kључни фактори успеха у дигиталној трансформацији: основе развијене из библиометријске анализе - Medved, Tilen; Kern, Tomaž; Krhač Andrašec, Eva (Serbian Journal of Management, 2025)
У чланку се анализира вишедимензионални процес дигиталне трансформације. Дигитална трансформација је промена оперативних и стратешких оквира која је неопходна због брзог напретка дигиталне технологије. Дигитална трансформација је више од имплементације напредне технологије, она захтева културни помак ка сталном експериментисању и отворености за неуспех. Такве промене чине организацију агилном, ефикасном и оријентисаном на купца, са способношц́у да брзо интегрише нове, свеобухватне податке у цео процес доношења одлука и иновација. Сврха истраживања је стога била анализа најважнијих фактора успеха у дигиталној трансформацији. Анализа служи као основа за даља теоријска истраживања у овој области и за практичну примену у организационим системима. У оквиру овог истраживања извршена је библиометријска анализа помоц́у алата отвореног кода "VOSviewer". Анализа показује да је дигитална трансформација посебно релевантна у областима рачунарских наука; пословање, менаџмент и рачуноводство; и инжењеринг, посебно у Немачкој, Кини и Руској Федерацији. Дошли смо до закључка да су кључни фактори успеха у дигиталној трансформацији: корпоративна организација и технологија, сарадња и културна промена, холистичка стратегија, лидерство и организациона структура, континуирано учење и усклађеност са најбољим праксама.