Утицај позивања на аутономију посла: модерирајућа улога опсесивне страсти - Gülbahar, Yasemin; Özkan, Osman Seray (Serbian Journal of Management, 2025)
Иако је истраживање позивања у организационом окружењу једна од најистакнутијих и најновијих тема, наше информације о његовим резултатима је и даље ограничено због његове интензивне емотивне природе. Посебно је потребно спровести истраживања у контексту односа између аутономије посла и организационог окружења. Како бисмо анализирали односе и организацијске последице ова два концепта, успоставили смо структурни модел који истражује утицај позивања на аутономију посла кроз опсесивну страст. Како бисмо измерили ефекте ових концепата у различитим културама, узорак истраживања је изабран између менаџера хотела у туристичком сектору у Невшехиру, Турска. Према подацима добијеним из анализа које се заснивају на 314 учесника (виших менаџера) из узорка који се састоји од 35 хотела и апарт хотела, ефекат живота са позивом на аутономију посла био је значајан, а опсесивна страст је имала модерирајућу улогу у односу између живота са позивом и аутономије посла. Достигнути су важни подаци о резултатима позивања. Резултати подржавају литературу. Као што су показале претходне студије, позивање је тесно повезано са перцепцијом компетентности и када је перцепција аутономије посла јака, осећај позивања се повећава, што је такође потврђено овим истраживањем. Такође је показано да снага овог односа расте кроз опсесивну страст.