Флексибилност тржишта рада као детерминанта степена развоја одабраних земаља ЕУ - Blažević Dević, Ivona; Požega, Željko; Ježić, Zoran (Serbian Journal of Management, 2025)
Са циљем евалуације утицаја интегрисања флексибилних облика рада на економски развој посматраних земаља ЕУ, аутори су истраживали и систематски анализирали везу између критеријума варијабле флексибилности тржишта рада и предикторске варијабле бруто домаћег производа по становнику. Аутори су спровели истраживање на бази званичних података ЕУ ЛФС добијених на основу пројекта РПП 35/2020-ЛФС који су одобрили Европска комисија и Еуростат. У раду ће бити анализиран узорак од 321.208 испитаника у периоду од 2008. до 2018. године у Бугарској, Грчкој, Хрватској и Румунији. У истраживачком делу рада аутори су користили линеарну корелациону анализу, израчунали су коефицијент корелације и коефицијент детерминације, придружена је статистичка значајност, а за потребе статистичке анализе аутори су користили и статистичке програме СПСС и Статистика. На основу опсежне анализе података из одабраних земаља чланица Европске уније, аутор је добио резултате који указују на повећање динамике тржишта рада и раст бруто домаћег производа по становнику у 75% посматраних земаља, што аутори имплицирају већом флексибилношћу тржишта рада.