Разумевање ставова према климатским променама у контексту поверења у изабраним земљама централне и источне Европе - Deák, Zsuzsanna; Vaznonienė, Gintarė; Wojewódzka-Wiewiórska, Agnieszka (Serbian Journal of Management, 2024)
Иако у научним и политичким дискусијама расте тренд разматрања ставова људи према климатским променама у контексту поверења, адекватних истраживања у овој области у Централној и Источној Европи (ЦИЕ) недостаје. Овај чланак има за циљ да утврди да ли је поверење важан фактор за перцепцију климатских промена код становника изабраних земаља ЦИЕ. Користећи податке из десетог круга Европске социјалне анкете (ESS), примењен је метод мултиваријабилне бинарне логистичке регресије. У раду се разматрају три различите димензије климатских промена: брига, личне норме и атрибуција, као и саставни индикатор који одражава ставове о клими (скептик или заговорник). Представљена су четири различита модела која се разликују само по зависним променљивама, док су независна променљива (поверење) и контролне променљиве (социо-демографске променљиве) исте у свим случајевима. Резултати показују да је и лично и институционално поверење веома ниско у изабраним земљама. Институционално поверење било је значајно у сва четири модела, док је лично поверење било значајно у моделима еколошке норме и скептицизма. Веће поверење у институције смањује вероватноћу да ће појединци бити забринути због климатских промена и повећава вероватноћу да ће осећати личну одговорност за њихово ублажавање. Повећан ниво личног или институционалног поверења повећава шансе за припадност групи заговорника климатских промена. Од испитиваних социо-демографских променљивих, само политичка скала лево-десно није значајно утицала на ставове.