Ставови МСП-а према управљању људским ресурсима у најважнијим пословним секторима у земљама Вишеградске групе (В4) - Belas, Jaroslav; Cug, Juraj; Svatosova, Veronika; Streimikis, Justas (Serbian Journal of Management, 2024)
Главни циљ истраживања био је формулисање ставова малих и средњих предузећа који адекватно карактеришу област управљања људским ресурсима. У другом кораку, ти ставови су упоређени у три најважнија пословна сектора у земљама Вишеградске групе (В4). Прикупљање података спровела је спољна агенција MNFORCE коришћењем метода „Компјутерски Потпомогнуто Веб Интервјуисање“ у јуну 2022. године. Узорак је обухватио 995 испитаника, који су били представници малих и средњих предузећа из три најважнија сектора према броју испитаника у свакој од В4 земаља. Статистичке хипотезе тестиране су уз употребу дескриптивне статистике и Z-скора на нивоу значајности од α = 5%. Према нашим налазима, мала и средња предузећа у В4 земљама сматрају да су људи у фирми најважнији ресурс, при чему су утврђене статистички значајне разлике у оквиру узорка. МСП су потврдила да управљање људским ресурсима сматрају најважнијом облашћу корпоративног менаџмента. Емпиријско истраживање показало је постојање статистички значајних разлика између испитиваних сектора. С обзиром на претходне резултате, приступ процени радног учинка и мотивације запослених може се сматрати одговарајућим. Нису утврђене статистички значајне разлике унутар узорка. Производни сектор је показао најбољи приступ у односу на сваку тврдњу о управљању људским ресурсима у В4 земљама, након чега следе трговински и услужни сектори.