Пројектовање улица за људе: студија о доношењу одлука - Kowalski, Luiz Fernando; Masiero, Érico; Lopes, António Manuel Saraiva; dos Santos, Marcos; Gomes, Carlos Francisco Simões; Stanujkic, Dragisa (Serbian Journal of Management, 2024)
Пројектовање улица за људе подразумева одабир одговарајућих материјала, одређивање оптималне конфигурације и проналажење најбољег решења на основу техничких критеријума за урбане структуре. Овај рад има за циљ да идентификује најбоље решење упоређивањем две вишекритеријумске методе одлучивања: ВИСП (ен. Weighted Sum-Product) и АХП-Гауссиан, који представља новији алгоритам за доношење одлука аналитичким хијерархијским процесом (АХП). Направили смо матрицу са осам фактора (цена, пут кочења, животни век, ширина тротоара, угљенични отисак, потрошња електричне енергије и температура коловоза) да бисмо изабрали између четири опције коловоза (бетон и асфалт са различитим ширинама тротоара). ВИСП је препоручио бетонски тротоар и тротоар од 2,0 метара. Најмање исплатива опција је асфалтни коловоз са тротоаром од 1,2 метра, због већег угљичног отиска (12%), повишене температуре ваздуха (10%) и већих трошкова јавне расвете (11%). ВИСП омогућава додељивање пондера критеријумима са робусношћу, рачунарском ефикасношћу и транспарентношћу. Насупрот томе, АХП-Гауссиан укључује функцију осетљивости која омогућава доносиоцима одлука да додељују тежине на основу статистичке анализе. Упркос ограничењима сваке методе, обе су погодне за урбане пројекте, процењујући одлуке засноване на више техничких аспеката, чиме се промовишу интегрисанији и ефикаснији избори.