Искуства едукатора у учењу и намера да користе платформе система за управљање учењем на мрежи: студија перцепције - Singh, Shruti; Chakraborty, Anindita (Serbian Journal of Management, 2024)
Ова студија испитује усвајање и употребу Система за управљање онлајн учењем (СУОУ) на државним универзитетима у Индији, наглашавајући утицај претходних искустава инструктора у онлајн учењу. Да бисмо ово постигли, користили смо модел прихватања технологије (МПТ) као теоријску основу, проширивши његов обим да обухвати спољне факторе и перципиране варијабле повезане са усвајањем СУОУ. Истражујемо обрасце усвајања СУОУ, преференције платформе и утицај статуса власништва на технолошку интеграцију користећи податке анкете добијене од чланова факултета на десет најбољих државних универзитета. Кроз ригорозну анкету спроведену међу 326 испитаника са факултета из цењених институција и универзитета, ушли смо у њихова искуства, изазове и уочене користи повезане са коришћењем СУОУ. Наши подаци показују да је Моодле најраспрострањенија СУОУ платформа, са 85% испитаних универзитета који користи овај систем отвореног кода. Штавише, идентификујемо важан утицај који претходна искуства едукатора на мрежи имају у обликовању њиховог мишљења о СУОУ, наглашавајући потребу за опсежном обуком и континуираним програмима подршке. Штавише, наши налази наглашавају потребу за даљим истраживањем како би се истражила ефикасност различитих СУОУ платформи, лонгитудиналним студијама за праћење дугорочних ефеката усвајања и квалитативним истраживањима перспектива и искустава наставника. Фокусирајући се на ове истраживачке правце, заинтересоване стране могу побољшати интеграцију технологије у образовним окружењима, што резултира ефикаснијим и инклузивнијим окружењима за учење.