Повезивање токсичних лидерских понашања са ставовима и понашањем запослених - Büyükyılmaz, Ozan; Turkish, Turkish (Serbian Journal of Management, 2024)
Циљ овог истраживања је испитивање штетних утицаја токсичних лидерских понашања која приказују менаџери на своје подређене. Конкретно, истраживање испитује ефекте токсичних лидерских понашања као што су недостатак поштовања, самоличност, себичност и негативно духовно стање, као што их запослени перципирају, на различите организационе исходе укључујући афективну посвећеност, задовољство послом, организациону идентификацију, перципирану радну перформансу и намеру напуштања. Укупно 419 запослених који раде у јавним или приватним институцијама испунили су анкету ради прикупљања података. Истраживање је прво оценило пузданост и валидност мерних скела, а затим испитало предложене хипотезе користећи анализу путањеу оквиру моделовања структурне једначине. Резултати истраживања показују да недостатак поштовања, самоличност и себичност имају значајне предиктивне ефекте на различите ставове и понашања запослених, док негативно духовно стање не утиче значајно на ставове и понашања запослених. Стога, истраживање показује да токсично лидерство негативно утиче на афективну посвећеност, задовољство послом, организациону идентификацију, перципирану радну перформансу и повећава намеру за напуштањем. Резултати представљају важне увиде за научнике и практичаре и могу се користити за развој стратегија за смањење негативних ефеката токсичног лидерства на запослене и организације.