Примена теорије ставова за одређивање приступа безбедности корисника - Szűcs, Kata Rebeka; Tick, Andrea; Reicher, Regina Zsuzsanna (Serbian Journal of Management, 2024)
Мобилни телефони и интернет представљају битан део модерног живота, што поставља важна питања, као што су безбедност, заштита података и приватност. Бескрајна истраживања испитују шта утиче на приступе корисника безбедности. Теорија става даје основу за ово истраживање кроз које се испитују теме сајбер безбедности и сигурности, заштите података и приватности. Три компоненте става, које служе као три стуба примењеног истраживања, су: (1) когнитивна компонента (веровање и знање), (2) афективна компонента (осећања) и (3) понашајна компонента (утицај става на понашање корисника). Самопријављено знање о безбедности и осећања о безбедности су процењена, из чега су формирани три фактора користећи ЕФА. Безбедносно понашање сваког фактора испитано је да се утврди конзистентност одговора. Поред тога, три фактора помогла су у идентификацији три посебне групе. Као закључак може се рећи да теорија ставова може помоћи да се боље разуме понашање корисника у вези са безбедношћу. Напослетку, предложени су смерови за будућа истраживања.