Истраживање доприноса штедљивих иновација у производним компанијама: систематски литературни преглед - Morelos Gómez, José; Vargas Franco, Diana; Romero Sánchez, Gisselle (Serbian Journal of Management, 2023)
У овом раду је извршен систематски преглед литературе како би се идентификовали доприноси штедљивих иновација у производном сектору. Горе наведено, са циљем упознавања ових иновација, наглашава релевантност и њихов допринос овом сектору у оквиру глобалних тржишта у развоју. PRISMA метода је коришћена за спровођење мета-анализе теоријских, научних и практичних доприноса роба и услуга који су резултат штедљиве филозофије у производном сектору у настајању. За постизање циљева овог истраживања разматране су три индексиране базе података високог научног квалитета и видљивости: Scopus, Ebscohost и Science Direct у периоду 2010-2020., са једначином претраживања дефинисаном кључним речима и искључивањем и укључивања критеријума, у којој је првим претраживањем добијено 15079 чланака. Као резултат завршног процеса филтрирања, добијена су 52 документа која су омогућила идентификацију ових иновација, њихову класификацију, опис, штедљивост, друштвени и економски допринос у заједницама које имају користи. Овај рад даје релевантне закључке у вези са доприносом будућих перспектива сличних студија и емпиријских доказа о штедљивим оперативним процесима (производима) који покрећу конкурентност производних фирми.