Управљање оперативним ризиком у банкама у време нестабилности - Sobanova, Jelena; Kudinska, Marina (Serbian Journal of Management, 2024)
Управљање оперативним ризиком за банке постаје све важније из године у годину, нарочито у временима нестабилности. Према истраживању, већина банака није била спремна за пандемију COVID-19 и морале су одмах да преиспитају процедуре оперативног ризика како би осигурале своје пословање у раду од куће. Данашњи рат у Украјини је такође значајно утицао на управљање оперативним ризиком у банкама. Циљ рада је да се разумеју изазови управљања оперативним ризиком у банкама у време неизвесности, да се укаже на слабости управљања оперативним ризиком када се ради на даљину током пандемије или других непредвидивих околности и да се открију потенцијална решења за управљање оперативним ризиком за банке. Прикупљањем и анализом анкетних података о радној снази финансијског сектора и емпиријских доказа, истраживање има за циљ да идентификује недостатке у управљању оперативним ризиком у банкама током периода нестабилности, чинећи тему актуелном и релевантном. Фактори који утичу на управљање оперативним ризиком чине основу квалитативне методе коришћене у овој студији. Кључни резултати и закључци су да банке морају да преиспитају своје стратегије планирања континуитета пословања и да ојачају своје политике рада на даљину, да прилагоде постојеће контроле и унапреде процесе који уопште немају контролу са фокусом на обраду трансакција.