Поновна употреба и опоравак производа у обрнутом логистичком процесу у вишеканалном моделу на примеру ланца спортских продавница - Skurpel, Dagmara; Bakalarczyk, Bartłomiej Tomasz (Serbian Journal of Management, 2023)
Улога реверзне логистике је да обезбеди да враћање робе буде ефикасно и без проблема. Такође је одговорна за утврђивање да ли је роба у потпуности вредна и да ли се може поново продати, или да ли треба да буде подвргнута додатним процесима ради поправке или одлагања. Циљ рада је представљање процеса реверзне логистике и постпродајног сервиса купаца заснованих на ланцу продавница Decathlon. Чланак карактерише неколико активности које омогућавају повратак економске вредности коришћених или покварених производа, као што су: поправка, реновирање, смањење продаје услед увођења нових производа или рециклажа. У зависности од техничког стања и разлога за враћање робе продавцу, враћени производи ће бити подвргнути различитим процесима. Роба пуне вредности која је враћена услед промене мишљења потрошача може се одмах вратити на препродају и издати другом купцу. У случају да роба показује трагове употребе, или је враћена из одређеног разлога који је навео купац, потребно је проверити да ли је артикал погодан за препродају. На пример, квар се може уклонити и такав производ након сервисирања може бити враћен на складишне залихе. Имајући у виду такве артикле, створено је одељење за „други живот“ производа, које преузима предмете са мањим оштећењима и поново их издаје на продају по сниженој цени, који задовољавају безбедносне стандарде, или њихово одлагање. Представљене су акције које компанија предузима на смањењу отпада и начини на које потрошач има могућност да сам реши проблем са недостатком.