Климатске промене у ЕУ: кластер анализа и регресија - Krstić, Miloš (Serbian Journal of Management, 2023)
Климатске промене се често посматрају као најглобалнији и најкомплекснији проблем са којим се свет суочио у досадашњем развоју. Емисије штетних гасова, пораст температуре, променљиве количине падавина, појава екстремних временских прилика утичу на све земље независно од њихове географске позиције и нивоа развоја, детерминишући њихове производне потенцијале и квалитет животних услова становништва. Предмет и циљ овог рада је да испита утицај економских, технолошких и демографских детерминанти на емисију СО2 у 18 држава Европске Уније у временском периоду од 2011. до 2020. године. У истраживању су коришћени метода кластер анализе к-средњих вредности и панел регресиона анализа. Применом метода к-средњих вреднсти, извршено је груписање 18 земаља Европске уније у 2 кластера, према висини емисија одабраних гасова стаклене баште (CO2, CH4, HFC, PFC, SF6) per capita. У “зеленом кластеру” налазе се следеће земље: Чешка, Немачка, Аустрија, Пољска, Белгија, Ирскa и Холандија. “Црвени кластер” укључује остале анализиране земље Европске уније. Резултати панел регресионог модела у “зеленом кластеру” показали су да на емисију СО2 статистички значајно и позитивно утичу Енергетска ефикасност и Производња електричне енергије из необновљивих извора. С друге стране, резултати анализе у “црвеном кластеру” сугерисали су да Трошкови истраживања и развоја представљају најважнији предиктор емисија СО2.