Коришћење аналитике великих података за мала и средња предузећа - Виктория; Mitrofanova, Inna V.; Pleshakova, Marina V.; V. Batmanova, Victoria (Serbian Journal of Management, 2023)
Мала и средња предузећа заузимају значајно место у привреди свих земаља. У савременим условима развоја индустрије 4.0, увођење аналитике великих података у перформансе малих и средњих предузећа може постати основа за одрживи раст њиховог функционисања и развој њихових конкурентских предности. Међутим, употреба Биг Дата технологије није типична за мала и средња предузећа. Истовремено, питања аналитике великих података коју користе мала и средња предузећа у контексту њихових ресурсних и инфраструктурних ограничења су слабо проучена. Сврха овог чланка је да се развије концептуални модел за имплементацију аналитике великих података у делатности малих и средњих предузећа, узимајући у обзир проблеме њихове дигитализације. Студија је направљена на основу података о руској економији. Анализа проблематике употребе аналитике великих података за мала и средња предузећа заснована је на методологији системске анализе са идентификацијом објеката, окружења и развојних подсистема пројекта и процеса. Новина истраживања састоји се у томе што је развојни модел структуре коришћења великих података спроведен у складу са садржајем главних задатака који се морају решити у животном циклусу управљања подацима. Резултати студије су показали да су главна питања увођења аналитике великих података у активности малих и средњих предузећа повезана са неразумевањем њених предности од стране предузетника. Значајни проблеми су и недостатак финансијских средстава и недостатак квалификованих кадрова способних за стратешко управљање овим процесима. С обзиром на ове проблеме, аутори закључују да би модел за коришћење аналитике великих података од стране малих и средњих предузећа требало да се заснива на коришћењу софтвера у облаку и анализи пројеката са великим подацима отвореног кода. Чланак предлаже структуру модела за коришћење великих података од стране малих и средњих предузећа. Овај рад доприноси развоју идеја о правцима дигитализације малих и средњих предузећа у циљу повећања одрживости овог привредног сектора у контексту Индустрије 4.0. Даља истраживања аутора повезана су са проценом ефективности механизама и алата државне подршке за трансформацију дигиталног пословања.