На путу ка циркуларној економији: оцена перформанси управљања отпадом у земљама Европске уније - Marković, Milan; Поповић, Зоран; Марјановић, Ивана (Serbian Journal of Management, 2023)
Остваривање циљева циркуларне економије подразумева предузимање акција у циљу смањења отпада које се могу спровести кроз одговарајуће принципе управљања отпадом. Идеја рада је да се процени и упореди учинак управљања отпадом на нивоу Европске уније (ЕУ). Рад има за циљ да конструише композитни индекс на основу одабраних индикатора из базе података Еуростата коришћењем метода вишекритеријумске анализе. Као метода за одређивање тежинских коефицијената коришћена је метода “CRITIC”, док је за израчунавање композитног индекса перформанси управљања отпадом коришћена “Grey Relational Analysis” (ГРА). Резултати показују да земље западне и централне Европе бележе најбоље резултате у креирању адекватне праксе управљања отпадом (Белгија, Холандија, Словенија, Луксембург и Аустрија). Приметно је и да земље које су много касније приступиле ЕУ имају најниже вредности индекса који мери учинак управљања отпадом, као што су Бугарска, Румунија, Кипар, Словачка, Хрватска, Малта и Пољска. У наредном периоду креатори политике морају посветити више пажње поштовању принципа управљања отпадом у новијим државама чланицама ЕУ, како би у будућности достигли конвергенцију.