Индустрија 4.0 фактори имплементације за пољопривредна и производна МСП у централној и источној Европи - Varbanova, Monika; Dutra de Barcellos, Marcia; Kirova, Milena; De Steur, Hans; Gellynck, Xavier (Serbian Journal of Management, 2023)
У партнерству са пројектом „Могућности и баријере за имплементацију Индустрије 4.0 у МСП у земљама В4 и Србији“ – који је финансирао Вишеградски фонд, аутори су спровели истраживање у 124 мала и средња предузећа (МСП) у Централној и Источној Европи. Испитаници (средњи и топ менаџери) из Бугарске, Србије, Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке су испитивани о стратешким факторима који утичу на дигитализацију. Анализирамо теоријске факторе на основу прегледа литературе и да ли су валидни у менаџерском контексту, не само за производњу, већ и за пољопривредно-прехрамбени сектор, где се сматра да је дигитална трансформација (Пољопривреда 4.0) у повоју. Резултати указују да су 21 променљиих, агрегираних тако да се формира пет (5) стратешких фактора (Лидерство, Стратегија управљања, Организациона култура, Пословно окружење и Циркуларна економија), од кључног значаја за имплементацију Индустрије 4.0 у организацијама. Поређење засновано на истраживачкој факторској анализи између производног и пољопривредно-прехрамбеног сектора резултира статистичким разликама за свих пет фактора. Ова студија доприноси литератури о менаџменту, а идентификовани фактори могу да усмере компаније да развију пословни модел који ће се применити у МСП компанијама у њиховој дигиталној транзицији.