Ланчестерове једначине као једноставно стратегијско помагало - Kostić, Mladen; Jovanović, Aca (Serbian Journal of Management, 2023)
У овом раду је истражена метода Лачестерових једначина као једноставног симулационог моделовања борбе хетерогених снага у операцијама разматрајући методе оптималног оперативног концепта као секундарног аналитичког алата. Према овој хипотези креирано је шест начина употребе хетерогених борбених снага. Математички модел развијен помоћу Лачестерових једначина, квадратног и линеарног закона, за употребу у борби два противника са хетерогеном структуром снага (ваздухопловство и војска). Креирани поједностављени модел је од помоћи и омогућава исправну анализу у процесу доношења одлука. То потвршује практичну употребу ове методе као секундарног аналитичког алата. Прави рат и борбене операције су веома сложене и из тог разлога доносиоцима одлука је потребна примена неких апроксимираних метода у симулацији и моделирању попут Лачестерових једначина.