Однос између ценовне конкурентности, доласка туриста и прихода од туризма у европским земљама - Radukic, Snezana; Jovanović, Sonja; Petrović-Ranđelović, Marija; Kostić, Zorana; Ilić, Ivana (Serbian Journal of Management, 2023)
Цена робе и услуга представља важан фактор привлачења туриста и унапређења конкурентности дестинације. Међутим, поставља се питање да ли ниже цене у туризму доприносе вецћем броју долазака туриста и вецћим приходима од туризма. Сврха овог рада је да анализира однос између ценовне конкурентности и долазака туриста и прихода од туризма у европским земљама. Кластер анализом се у раду испитује хомогеност европских земаља у погледу конкурентности цена у туризму на основу Извештаја о путовањима и конкурентности туризма у 2017. години. Резултати истраживања су показали да европске земље нису хомогене у погледу конкурентности цена у туризму. Штавише, земље са нижим нивоом ценовне конкурентности привлаче вецћи број туриста и остварују вецће приходе од туризма у поређењу са земљама са вишим нивоом ценовне конкурентности.