Систематски приступ стварању одговарајуће мотивације младих истраживача у научним институцијама - Alekseevna Romanovich, Marina; Safaie, Nasser; Agha Kazem Shirazi, Samaneh (Serbian Journal of Management, 2023)
Студија је имала за циљ да открије како да се развије оптималан и ефикасан модел мотивације с обзиром на склоности и захтеве младих истраживача, с обзиром на научну специфичност изградње и организовања интерног система рада, његових научних потенцијала и ресурса, чиме се обезбеђује вредан фундаментални увид. Задатак студије је био да развије и предложи механизам који би био посебно прилагођен за научне институције и универзитете. То је засновано на дубинској анализи постојећих приступа научника у погледу специфичности рада ових организација. Развијени метод је релевантан за савремену литературу, где дефиниција мотивационог приступа елиминише дихотомију између постојећих студија. Подаци су прикупљени интервјуисањем испитаника са руских и иранских универзитета. Резултати студије показују субјективне аспекте перцепције истраживачких активности студената и истраживача и недостатке у конструисању система мотивације. Као резултат имплементације предложеног оптималног и ефикасног „Модела одговарајућег система мотивације“, научне институције могу ојачати своје позиције и успоставити одрживе активности како би привукле талентоване научнике и иноваторе да развијају научни напредак и да се такмиче на тржишту услуга које захтевају пуно знања.