Сајбер физички системи за безбедност на раду у индустријским постројењима: могућности и изазови - Bragatto, Paolo; Ansaldi, Silvia Maria (Serbian Journal of Management, 2022)
У последњој деценији, многи сајбер физички системи (енг. Cyber Physical Systems - CPSs) за безбедност на раду су развијени у оквиру истраживачких програма које финансирају национална и транснационална тела. Многи од њих су сада спремни за тржиште. Рад се фокусира на индустријски сектор, где су безбедност радника и безбедност машина, опреме и процеса међусобно повезане. У раду се руководиоцима безбедности предлажу критеријуми и сугестије за избор одговарајућег CPS-а за коришћење великих могућности за унапређење безбедности. У раду се разматра неколико питања, укључујући сајбер безбедност и приватност, које су критичне за успешну примену CPS-а у заштити на раду. Нарочито, систем управљања безбедношћу (енг. Safety Management System – SMS) мора бити адекватан за прикупљање свих података генерисаних од стране бројних сензора распоређених у радном окружењу, као и оних које носе радници.