Слободне зоне Републике Србије - пословни резултати 2011-2021 и будући развој - Simonovic, Aleksandar; Kostić, Dragan (Serbian Journal of Management, 2022)
Слободне зоне су ефикасан економски инструмент који земљи домаћину омогућава брз прилив инвестиција, повећање запослености, приступ новим технологијама, образовање, рад, индустријализацију и повећање извоза. Српске слободне зоне су специјализоване за индустријску производњу намењену извозу. Својим корисницима (компанијама које раде на подручју слободне зоне) пружају лакоћу пословања тако што их ослобађају од царина и пореза. У оквиру појединих слободних зона у Србији постоје погодности које нуди локална самоуправа и оне могу допринети повољнијем инвестиционом амбијенту у односу на друге локације. У свакодневној борби за инвеститоре учествује око 10.000 слободних зона у свету, укључујући 82 слободне зоне у Европској унији. Понудом различитих услуга, слободне зоне се боре за задржавање постојећих и привлачење нових инвеститора, а платформа слободних зона омогућава најбржи и најпрактичнији начин флексибилног развоја међународне трговине и повећања привлачности земаља за инвестиције у производне капацитет. Детаљна анализа резултата успостављања и рада слободних зона у Србији до сада никада није урађена. Досадашње анализе биле су ограничене на текстуалне и табеларне приказе резултата пословања слободних зона у претходној години, нису дале никакве релевантне закључке и нису предложиле мере за унапређење пословања како слободних зона тако и компанија корисника слободних зона, као ни примењеног концепта слободних зона у Србији.