Либерални против рестриктивног концепта имиграционе политике ЕУ - Maksimović, Andrijana; Milosavljević, Zoran (Serbian Journal of Management, 2022)
Аутори рада се баве имиграционом политиком у Европској унији, односно у њеним државама чланицама као саставним деловима сложене заједнице. Основни циљ је да се утврди какву имиграциону политику спроводе земље чланице ЕУ у зависности од њиховог јавног мњења, њихове социјалне, демографске и економске структуре, као и културне, политичко-парламентарне и безбедносне политике. Претпоставља се да би се имиграционе политике земаља чланица ЕУ могле истраживати на скали идеалног типа, од либералне до рестриктивне имиграционе политике. На основу свих доступних квантификатора, одлучили смо се за MIPEX или Индекс политике интеграције миграната. На основу MIPEX-а, јасно се може уочити тенденција ка једној од граничних имиграционих политика на скали која се креће од либералне до рестриктивне имиграционе политике. Државе чланице ЕУ чија је националност територијално ограничена (националне државе, грађанско-национални принцип) и које имају дугу традицију усељавања теже да се определе за либералну имиграциону политику. Институционалне мере као што су издвајање средстава за социјалне бенефиције и ефикасност владе указују на стабилне системе социјалне државе у којима доминира либерална имиграциона политика. Поред тога, заједнице које су економски јаке и безбедносно стабилне такође показују тенденцију ка либералној имиграционој политици.