Иновациона способност софистициране технологије: предузетничка прилагодљивост на ММСП отпорна на катастрофе - Panjaitan, Roymon; Hasan, Muhammad; Vikaliana, Resista (Serbian Journal of Management, 2022)
Ниво продуктивности треба повећати и одржавати како би се одржао успех микро, малих и средњих предузећа (ММСП). Штавише, предузетничка прилагодљивост захтева напредне технолошке иновацијске способности да би се избегле сталне екстерне катастрофе. Стога, ово истраживање истражује везу између предузетничке прилагодљивости, ММСП отпорних на катастрофе и нових идеја о сложеним техничким иновацијама за модулацију предузетништва. Метода најмањих квадрата је коришћена за обраду 177 ММСП испитаних у централној Јави, Индонезија, а резултати су успешно премостили јаз између предузетничке прилагодљивости и ММСП отпорних на катастрофе. То је посредовано софистицираним технолошким иновацијама. Штавише, власници предузећа и менаџери су забринути за текућу адаптацију и стварање компликованих технологија које се тичу софистицираних иновацијских способности. Ови резултати указују на то да предузетничка прилагодљивост доприноси софистицираним технолошким иновацијама. Резултати такође показују да предузетничка прилагодљивост доприноси ММСП отпорним на катастрофе и показују важност разумевања начина на који предузетници преживљавају у условима неизвесности. Овај теоријски закључак доводи до нове перспективе теорије конкурентцке предности ресурса у којој се инвентивни капацитети софистициране технологије могу ојачати када је предузетничка прилагодљивост јача. Предузетничка прилагодљивост се може побољшати када корпорације или ММСП имају напредне техничке ресурсе.