Oднос између логистичких и организационих перформанси у контексту ланца снабдевања - Slobodan Aćimović; Mijušković, Veljko; Dušan Marković; Ana Todorović Spasenić (Serbian Journal of Management, 2022)
Успех управљања дистрибуцијом робе, сировина и протоком информација унутар компаније директно одређује успех у управљању свим операцијама дуж ланца снабдевања. Перформансе ланца снабдевања имају статус једне од кључних детерминанти перформанси организације, док су перформансе логистике важна детерминанта перформанси ланца снабдевања. Предмет овог истраживања је анализа утицаја логистичких перформанси на перформансе организације, са посебним акцентом на перформансе управљања ланцем снабдевања. Користећи анализу пословне праксе предузећа са територије Републике Србије, циљ истраживања је да се искристалише значај управљања логистиком за унапређење детерминанти перформанси организације: перформансе управљања ланцем снабдевања, маркетиншке перформансе и финансијске перформансе. Резултати показују да су перформансе логистике један од кључних покретача генерисања циљева управљања ланцем снабдевања, што се директно одражава на унапређење свих категорија организационих перформанси.