Садашње стање и предвиђање будућности дигитализације као дела Индустрије 4.0 - Zauskova, Anna; Kusa, Alena; Kubovics, Michal; Scepkova, Simona; Urminova, Marianna (Serbian Journal of Management, 2022)
Свет се променио као резултат експанзије Индустрије 4.0. Велики подаци, машинско учење или аутоматизација и роботика доминирају готово свим пословним субјектима. Као резултат дигиталне револуције, видимо бум у примени различитих дигиталних техника. За постизање профитабилности, елиминисање губитака и почетних трошкова, као и за побољшање конкурентности, предузећа уводе дигитализацију у различите процесе компаније. Циљ овог рада је да мапира и разјасни интеракцију између Индустрије 4.0 и дигитализације. Резултат је анализа садржаја, којом ћемо указати на значај примене принципа дигитализације на практичном нивоу. Рад одражава испитивање тренутног стања дигиталног бума и његовог утицаја на мала и средња предузећа. Основна корист овог рада је да се кроз сопствено анкетно истраживање испита и укаже на тренутни ниво дигитализације анкетираних привредних субјеката. Од прикупљених резултата одабрали смо област дигитализације, а за анализу је одређено пет истраживачких питања која смо идентификовали пре спровођења анкетирања. Анкетирање је, такође, спроведено у Бугарској, Србији и партнерским земљама В4.