Ekološka održivost u digitalizovanim MSP: Komparativna studija Poljske i Srbije - Voza, Danijela; Szewieczek, Aleksandra; Grabara, Dariusz (Serbian Journal of Management, 2022)
Пандемија COVID-19 и развој концепта одрживости су убрзали процес имплементације Индустрије 4.0. Дигитализација је једно од кључних питања у оквиру Индустрије 4.0. У овом раду се испитује истраживачки јаз на тему перцепције значаја дигитализације из угла постизања еколошких циљева и одрживости у сектору малих и средњих предузећа. У раду је извршена компаративна анализа перцепције дигитализације у малим и средњим предузећима у Пољској и Србији. Прикупљено је 235 исправно попуњених упитника на тему утицаја Индустрије 4.0 и дигитализације на животну средину и одрживи развој. Закључци су указали на постојање позитивног утицаја степена дигитализације компаније на смањење емисије угљен-диоксида. Међутим, између Пољске и Србије препозната је и значајна дискриминација у погледу редукције штетних емисија увођењем дигитализације. Спроведено истраживање има практичан допринос у виду истицања емисије угљен-диоксида као најважнијег проблема у одрживом развоју МСП сектора.